I Finland planeras investeringar i den gröna omställningen för över 200 miljarder euro. Alla planer förverkligas inte men antalet projekt som är under beredning och de grundläggande saker som är i ordning ger genuin anledning till optimism, skriver Janne Peljo.

FN:s klimattoppmöte COP28 avslutades i december 2023 med en historisk överenskommelse om att staterna måste röra sig bort från fossila bränslen. Endast på detta sätt kan världen fortsätta eftersträva nettonollutsläpp före mitten av århundradet. Den överenskommelse som nåddes i Dubai ger en extra knuff i riktning mot att investera i ren teknik världen över.

Att avstå från fossila bränslen kräver betydande investeringar särskilt i ren el. Tillgången på utsläppsfri och förmånlig el är kärnan i framtidens konkurrenskraft. I detta avseende befinner sig Finland i ett mycket bra läge, vilket driver gröna investeringar till Finland.

Finlands näringsliv (EK) upprätthåller på sin webbplats ett datafönster för gröna investeringar (på finska och engelska) om projekt som offentliggörs av företag. Före slutet av 2023 hade man redan offentliggjort projekt av den här typen för 220 miljarder euro – vilket är över 70 procent av Finlands bruttonationalprodukt.

Land- och havsbaserade vindkraftsprojekt omfattar 75 procent av de planerade investeringarna och av god anledning. Vi har goda vindförhållanden, vidsträckta landområden och grunda havsområden. Dessa ger Finland utmärkta möjligheter att utöka produktionen av vindkraft på land och till havs. Dessutom är Finlands stamnät i gott skick och kan anpassas efter utökningen av den varierande elproduktionen.

År 2023 var 94 procent av Finlands elproduktion utsläppsfri. Dessutom var elen hos oss den näst förmånligaste i hela Europa – endast Sverige hade lägre elpris. Ren och förmånlig el ger en impuls för de industriella investeringar som planerats i Finland.

Tillgången på utsläppsfri och förmånlig el är kärnan i framtidens konkurrenskraft. I detta avseende befinner sig Finland i ett mycket bra läge, vilket driver gröna investeringar till Finland.

Enligt regeringsprogrammet strävar Finland efter en andel på 10 procent av EU:s produktion av ren vätgas fram till 2030. Datafönstret innehåller redan nu planerade investeringar i vätgas, vilka uppgår till sju gigawatt, för över 14 miljarder euro.

Tack vare sina enorma skogsresurser har Finland kunnande i fråga om träbaserade råvaror. Vi är föregångare i världen när det gäller att producera hållbara biobränslen för land, hav och luft. I och med vår tillgång till både förmånlig förnybar el och träbaserad koldioxid har Finland utmärkta möjligheter att bli den ledande producenten av grön vätgas i Europa. Och när vi dessutom kan använda den värme som uppstår vid vätgasproduktion som fjärrvärme blir den övergripande effektiviteten i dessa processer ännu bättre.

Finland har också betydande mineraltillgångar och vi är det enda landet i Europa där jorden innehåller alla de mineraler som behövs för att tillverka batterier. Detta gör Finland till ett attraktivt investeringsobjekt inom hela batterivärdekedjan. Man planerar också stora investeringar i produktionen av fossilfritt stål och ett flertal datacentralsprojekt är igång. Förmånlig, utsläppsfri el är en viktig konkurrensfördel i alla dessa projekt: dessa skapar i sin tur efterfrågan på el, vilket å sin sida lockar till sig ytterligare investeringar till elproduktion och skapar en självstärkande spiral för nya investeringar i den gröna omställningen.

Naturligtvis är det ett långt kliv från investeringsplaner till idriftsättning av industrianläggningar. Den europeiska ekonomins nuvarande utmaningar, den höga inflationen och räntemiljön försvårar dessa projekt, varav många kräver stora investeringar i det inledande skedet och medför betydande risker innan ny teknik kan skalas industriellt. Tillståndsprocesserna tar sin tid och även om regeringen har förbundit sig att försnabba tillståndsprocesserna för investeringar syns effekterna inte genast. Den gröna omställningen kan medföra uppskattningsvis 100 000–200 000 nya arbetsplatser i Finland under de kommande två decennierna. Detta kan skapa en särskild flaskhals för Finland med sin åldrande befolkning, om man inte lyckas locka kvalificerad utländsk arbetskraft.

Sammantaget är man på god väg med den gröna omställningen i Finland. Ren el, industriell ingenjörskonst i världsklass och digital kompetens är trumfkort som ger oss en stark position i bräschen för den gröna omställningen. Alla planerade investeringar förverkligas inte, men antalet projekt som är under beredning och de grundläggande saker som är i ordning ger genuin anledning till optimism: vi kan uppnå vårt nationella mål att vara klimatneutrala 2035 och samtidigt skapa en drivkraft för Finlands tillväxt av den gröna omställningen.

Janne Peljo är ledande sakkunnig vid Finlands Näringsliv EK, där han arbetar med frågor som gäller klimatet och den biologiska mångfalden.

Läs föregående artikel

4. Upplåning